Restaurant chinezesc : 2 Dragoni , Str. Rahovei Nr. 7A, Cluj-Napoca
chéz Claudia:
Sambata dupa masa, vreme splendida de toamna, observ ca au ruginit deja frunzele, simt o plictiseala de weekend, el zice hai sa iti fac o surpriza, mergem undeva special, eu ma las pe mana lui, ca de atatea alte ori ( si niciodata nu iese bine), viram spre Grigorescu, si de acolo sus pe deal pe strada aia penala si valurita marginita de case de revista....( mi-o fi luat vila?).....mi-aduc aminte vag ceva si incep sa pun cap la cap informatiile, deja intuiesc cam unde mergem, imi trecuse parca pe la ureche zilele trecute cum ca s-a deschis un local chinezesc in zona ( noi fiind mari devoratori de bucatarie exotica si vesnic nemultumiti de ce gasim la capitolul acesta in tara)....zic hait! ca s-a gandit bine micutul, poate am dat lovitura de data asta.......
Lampioane rosii la poarta, cale de acces pietruita marginita de pini inalti, casa impresionanta pe 3 etaje, o terasa modesta intr-o parte, cateva masini mai scuturate in parcare, si ceea ce se intrezarea ca o priveliste minunata spre oras...toate semne bune, zic!.....incep sa am indoieli in momentul in care mai trag un ochi spre terasa.....mocheta verde penala ce aduce a gazon murdar, mese si scaune de terasa de cartier.......ma gandesc: lasa, macar sa dea domnu sa fie chinezu in mana azi!.....inauntru e ca un "crime scene"......de fapt ca un mass-murder scene.......pereti rosii, draperii rosii, perdele rosii, covoare rosii, scaune si mese imbracate pompos in catifea rosie......abator sau bordel....inca nu ma hotarasc! incepe sa mi se cuibareasca in cap ideea ca ceva nu e bine....dar inca mai sper in inspiratia de sambata a bucatarului ( recunosc ca m-am uitat atent in curte, am zarit caini si pisici in libertate, aveau toate membrele, zburdau fericiti, am rasuflat usurata, deci e pe baza de porc , vita si pui only!!!)
ne asezam la "vitrina" , privelistea intr-adevar superba, 180 de grade cat vezi cu ochiul, meniurile vin repede, ochiul meu contabil deja evalueaza situatia de la primele pagini, preturi ok, comparabile cu cele de la celelalte restaurante chinezesti din oras.......stabilim repede ce vrem, vine o donshoara cam plictisita si usor jenata de bluzica cu dragoni cauciucati pe care trebuie sa o poarte, ma dau diva incercand sa comand "porc cu alune....." si "pui in sos dulce-acrisor" dar mi-o taie sec spunandu-mi sa ii zic numere.......( ce e cu toata nebunia asta din restaurantele chinezesti? am vazut restaurante romanesti cu meniuri mai impresionante si mai lungi unde nu erai fortat sa ceri doua portii de 30 cu o garnitura de 12, si un 24 la doua pahare)........indrug numerele aferente, donshoara pleaca la fel de dezinteresata ( incep sa ma panichez dar tin minte ca la intrare mi-au zambit de dupa o tejghea 2 ochi oblici.......tin sa fie un pic de autenticitate, macar asa, de palmares....)
Pana vin portiile mai studiem localul, un spectacol in sine......asta cu mult rosu am stabilit-o......cea cu mult kitsch e de la sine inteles......decorul e cumva pomposo-ieftenut....observ ca pe masa nu e nimic, nu tu sare, nu tu servetele, nu tu scobitori, nu tu sos de soia ( lasa-ma sa ghicesc, ca peste tot in romania daca vrei un amarat de sos de soia trebuie sa il platesti!!!). ......frunzarim meniul, asa, pour le fleur de coucou.....chinezii au umor.....desi in cateva randuri s-au descurcat fara cusur in a scrie corect rata varza peste , din loc in loc fac glume : carne de raza; besde prajit; piepte de pui, etc........ce e drept, am ras!!!!! aia cu traducerea in engleza a "pieptului de pui" drept "chicken chest" a fost de milioane.......bine ca nu au zis chicken boobs! repet, chinezii au umor......
Mancarea ajunge nesperat de repede, si da, pana si asta mi s-a parut suspect! Portii decente spre marisoare. Acum, sa ne intelegem....intamplarea a facut ca viata sa ma poarte prin diferite restaurante chinezesti adevarate, reusite ( si nu, nici unul nu era din Romania).....stiu cum trebuie sa arate un pui cu sos dulce acrisor......rosiile proaspete taiate in bucati mare, care imi aduc aminte de dupa amiezele de vara de la tara cand bunica lua gatu la cate un pui si hranea toti plozii de pe ulita, nu au ce cauta in bucataria chinezeasca.......puiul meu nu e nici dulce, nici acrisor, e nicicum..........porcu cu alune......e la fel de nicicum.....noroc cu alunele........mari frumoase uleioase proaspat scoase din cutia Felix....macar dau un pic de gust ansamblului.........am mestecat la toate aceste feluri de mancare nicicum cam 45 de minute pe ceas, ceea ce in cazul meu e foarte mult......nu e nimic mai nasol decat sa rumegi mult si bine o mancare care nu iti face placere ! nu se mai termina odata....ca intr-un basm dulce acrisor chinezesc........sau ca intr-un film din ala de pe vremuri, lung cat o zi de post, in care aceeasi indivizi se bateau cu aplomb 2 ore fara intrerupere.......alea cu razbunarea dragonului, si cu intra tigrul, iese porcul si alte animale de pe langa casa omului....casa omului chinez!......drept pentru care am zis sa mai si iesim dara!!!!!!!
Nu inainte de a verifica si toaleta ( am inteles ca un review de restaurant nu e complet daca nu zici si de pisoar).....toaleta pentru doamne e la etaj....ocazie cu care imi aduc aminte ca exista si un etaj...si inca unul peste el......ocazie cu care imi dau seama de fapt ca ma uit la o hardughie, un casoi pe 3 nivele, imens, tot amenajat frumos in aceeasi culoare isterizanta de rosu sangeriu, fiecare etaj cu zecile lui de mese........asteptandu-si impopotonat miile de mancatori........stimati telespectatori, vorbim despre un local in care cu usurinta ar putea lua loc o mie de clujeni, fiecare cu 22-le lorin farfurie, cu 48-ul la tava sau cu 35-ul picant......ceea ce trebuie sa recunoasteti ca este o utopie.....ceea ce ma face sa ma intreb care este de fapt scopul exact al ridicarii acestei cladiri....acestei mancatorii mai bine zis........sus la etaj dau peste si mai multi ochi oblici, de data aceasta mai putin binevoitori ca cei de jos, ci dimpotriva, as zice, in paranoia mea, ca erau chiar oleaca speriati........onorez repede toaleta ( curatel, dotat, fara plangeri), ma mai minunez odata de gigantismul cosmeliei si cobor repede caci am senzatia ca aud in spate zdranganit de sabii.......
Achitam nota la bar caci nu a mai venit nimeni sa ne intrebe de sanatate, ochii oblici de la tejghea incercand intr-un gest sublim de bunavointa sa ne intrebe daca ne-a placut ( oricat as incerca sa imi amintesc, increngatura de cuvinte bolovanite intr-o pseudo romana nu imi vine nici cum in cap, stiu doar ca a fost de-a dreptul hilar).........plecam, eu urzind deja in cap o realitate neguroasa in care triadele au invadat in sfarsit Clujul, ridicand constructii de taina, ambigue si misterioase, loc de intalniri periculoase unde la o portie de 39 poti face si desface afaceri dubioase cu adidasi si pasta de dinti cu cianuri.
Recomand, pentru inceput, pentru amatorii de bucatarie chinezeasca fara iz de gogosari si ceafa la gratar, restaurantele chinezesti din Budapesta, intalnite la orice colt de strada, unde pentru o suma modica gusti un pic din divinul Orient. Dar despre toate acestea, si multe altele, intr-un episod viitor........
Posted by alacluj at 10:44
Labels: 2 dragoni, chinez, cluj, critica, culinar, doi, gruia, mancare chinezeasca, rahovei, recenzii, restaurant chinezesc, rosetti
vineri, 28 septembrie 2007
Intra românul , iese dragonul
Publicat de
Pârshul Culinar
la
10:24
Etichete: 2 dragoni, 2 dragoni cluj, cluj-napoca, gruia, mancare chinezeasca, panorama, rahovei
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
tare tare ...
Trimiteți un comentariu