Tokyo - japan stylee, Str. Marinescu, Cluj-Napoca
chéz Claudia
Mda, cineva trebuie totusi si sa scrie despre restaurantul cu pricina, caci Ionel, fire sensibila ( cine il cunoaste bine stie exact despre ce vorbesc!!!) s-a lasat dus de valul poetic al suavitatii japoneze intrinseci serpuind printre meandrele concretului, de gingasia florii de cires si implicit a piciorului de crab si asa mai departe si m-a lasat pe mine sa povestesc concret despre agapa in chestiune.
Nu lasati amplasarea restaurantului sa va pacaleasca, chiar daca este situat in Hasdeu, in plin zona studenteasca, preturile sunt de la mari in sus si de cele mai multe ori gasiti in fata o expozitie auto in sine. Nu bag mana in foc dar am inceput sa am impresia si ca locul a devenit un must-go pentru cuplurile chic de homosexuali din oras ( doar deunazi, la cina, chiar langa noi, un domn ce parea trecut binisor de prima si singura tinerete, si care avea si verigheta pe mana, ii amesteca lasciv mierea in cana cu ceai de iasomie partenerului de cina si de nu vreau sa stiu ce altceva, partenerul chicotindu-se cu toata ingenuitatea celor 20 de anisori ai lui, scuturandu-si din cand in cand bretonul studiat din ochi, atingandu-l ca din intamplare cu piciorul pe sub masa; ok, exagerez, poate nu avea 20 de ani, dar era “coafrez” dupa cum am aflat mai tarziu, adica dansul se indeletniceste pe cartea de munca si in salon cu bigudatul gospodinelor)
[PARANTEZA : nu am absolut nimic impotriva homosexualilor si nici a coafrezilor....pe bune]
Deci localul e de fite. Servirea nu la fel de buna ca pe vremuri, cand fetele erau niste prezente discrete dar atente, fâsnete, mereu pe faza, cu zambetul pe buze.Am vazut cazuri cand clienti noi veniti pentru prima data erau initiati in tainele meniului si alti clienti care erau obisnuiti ai localului erau ignorati cu desavârsire. Ultima oara cred ca am stat jumatate de ora dupa ce am terminat de mancat cu farfuriile curatate temeinic in fata, dar mirosind subtil a usturoi si nu a venit nimeni sa debaraseze. Si uite asa, bacsisul gros de la inceput a devenit tot mai mic pana nu se mai vedea nimic din el. Cel mai indicat in cazuri de acestea e sa platesti cu card in suma fixa si sa nu lasi cash pe masa. La ultima vizita nici POS-ul nu mergea, deci sa aveti niste milioane bune in cash in geanta ca sa nu aveti surpriza de a fi nevoiti sa va lasati ceasul sau chilotii marca Botezatu ( daca esti coafrez) amanet.
Localul prezinta un salon la parter, o terasa in aer liber si inca 3 saloane mari la etajul cladirii, ambianta este potrivita si tihnita , la acest lucru contribuind cele cateva casete cu rapsozi cunoscuti de muzica usoara japoneza ce interpreteaza in maniera exceptionala slagare din repertoriul national. Casetele probabil au fost gasite cu surprindere in torpedou Toyotei venita cu cargo-ul pe mare si de atunci , japonezul se intrebuinteaza sustinut de ele; eu am si retinut cateva dintre melodii pe care le pot fredona : “A ruuu shu-ku-ku-reeee” . De mentionat ca toate slagarele sunt despre esecuri sentimentale si ca barbatii japonezi sunt foarte sensibili si usor de ranit.
In serile bune japonezul himsef insusi iti modeleaza sushiurile; atunci tot ce comanzi are carne de somon, si nu primesti sushi cu castraveti sau alte leguminoase sau chiar radacinoase, pe post de sushi cu peste ( cum se intampla din ce in ce mai des, mai ales cand Vasile – san si Sensei Cosmin sau cum i-o mai chema pe baietii din spatele barului se ocupa de meniu). Nu spun ca e ideea lor sa iti dea castraveti la pret de somon ,dar cateodata te face sa simti ca e nevoie de noroc pentru a savura o masa buna. Daca te uiti inspre barul cu sushi , nu te poti abtine sa privesti pret de o clipa si la televiziunea nationala japoneza libera ce emite din plasma de pe perete. Stirile sunt despre ocrotirea pisicilor domestice si despre cum sa iti ingrijesti cainele cand il plimbi pe strada. In rest se pot viziona spectacole de papusi, pisici jucându-se plictisite. Daca prinzi stirile (lor) de la ora 5, ai ocazia sa vezi despre accidente de bicicleta si simulari pe calculator despre cum s-au petrecut acestea.
Doar frumosul prosopel adus umed, caldut si mirosind a parfum de trandafir, pe care iti stergi fara mila ghearele imbibate de sosuri, a ramas o prezenta constanta si placuta.
Baia de la japonez e cu senzor de lumina si cu senzor ca vrei sa te speli. Din pacate nu goleste nimeni cosurile unde se arunca hartiile cu care te-ai sters pe maini.
“La japonezu” cum ii spuneam noi, obisnuia sa fie o experienta pe cinste, aproape Zen, fara de care nu puteam trai intr-o vreme; acum poate am mai imbatranit si am devenit mai cartitori si mai morocanosi, sau poate doar ne-am plictisit.
Ceea ce nu stirbeste nimic din ce a scris si Ionel, “ my partner in ( gastronomic) crime”. Merita sa incercati si daca sunteti mai tineri, mai putin morocanosi si mai entuziasti ca noi, o sa va faca placere sa va reintoarceti ( si nu uitati, sa fie in zi de salariu)
Sayonara !!!!!!!!